Vandaag rechtszaak gemeente Enkhuizen vs de Nijs

rechterHedenmorgen (28 mei 2014) hebben de gemeente Enkhuizen en ontwikkelaar De Nijs elkaar getroffen in de rechtbank te Alkmaar.

Op basis van wanprestatie heeft de gemeente Enkhuizen projectontwikkelaar de Nijs Care BV voor de rechter gesleept om zo af te dwingen dat zij hun verplichtingen inzake het SMC na komen.

De Nijs zou het beeldbepalende en historische gebouw aan de Vijzelstraat, dat voorheen een Sociaal Medisch Centrum huisvestte, volgens een gunning uit 2008 verbouwen en uitbreiden. De Nijs zou de opstallen voor 3,4 miljoen euro van de gemeente over nemen, maar heeft tot dusverre alleen bomen gekapt en delen van het gebouw leeg gesloopt.

Zowel De Nijs als de gemeente hadden een afvaardiging van 3 man sterk. Names de gemeente waren er twee advocaten aanwezig. Namens de Nijs 1. Onze Zorg was eveneens aanwezig.

Na afloop van de zitting is gebleken dat beide partijen hun hakken in het zand hebben gezet en niet welwillend zijn om maar ook een druppel water bij de wijn te doen. Ook op de voorstellen van de rechter om middels een alternatieve manier tot elkaar te komen hebben partijen afgewezen.

Rode draad is de raadsbrief van B&W d.d. 21-02-2012 n.a.v. een motie van Lijst Quasten en de SP m.b.t. het stopzetten van het project SMC. Hierin geeft het college o.a. aan dat er, met name voor de Nijs, veranderde (markt)omstandigheden zijn. Deze zijn deels een gevolg van externe factoren doch krijgt de raad zelf ook de zwarte piet toegeschoven.

De Nijs refereert aan voornoemde raadsbrief en beroept zich o.a. op art 248 van het Burgelijk Wetboek (“Een tussen partijen als gevolg van de overeenkomst geldende regel is niet van toepassing, voor zover dit in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn.”) teneinde onder de huidige contracten uit te komen.

De Nijs wil vanaf 0 beginnen en de gemeente een nieuw plan voorleggen.  Hoe om te gaan met de € 500.000,– gemaakte kosten door de Nijs is niet duidelijk geworden (wijziging bestemmingsplan: € 300.000,–/ archeologisch onderzoek € 200.000,–). De gemeente houdt vast aan de overeengekomen afspraken en wil niet van (af)wijken weten.

Uitspraak op 25 juni 2014

3 Reacties to “Vandaag rechtszaak gemeente Enkhuizen vs de Nijs”

 1. Pim Says:

  Dit is op Pim's Prietpraat herblogden reageerde:
  De vereniging Onze Zorg blijft de ontwikkelingen van het SMC op de voet volgen. Men was aanwezig bij de rechtszitting.
  Hieronder hun verslag.

 2. cbokhove Says:

  Mooi boel is dat. Ten eerste gingen de veranderde marktomstandigheden over een verklaring voor het veranderde plan -die waar ik het al niet mee eens. De gemeente heeft naar mijn mening al te veel rekening gehouden met de veranderde marktomstandigheden in het laatste plan, zeker aangezien Looijens en Loef aangaven dat externe factoren er niet toe deden. Maar zelfs die wijziging is voor De Nijs blijkbaar niet genoeg: de verandering van de markt moet blijkbaar een vrijbrief zijn voor alles. Het lijkt me niet meer dan terecht dat De Nijs wordt gehouden aan het contract.

  • Pim Says:

   Zo de gemeente al wint, dan nog zal het een Phyrrhus overwinning zijn. De BV heeft een negatief eigen vermogen.

   Maar ook een beetje mal van de raad (op voordracht van het college natuurlijk) om goedkeuring te verlenen aan de bouw van een tweede medisch centrum, alsof daar ruimte voor is in Enkhuizen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s